
Ana program tarafından, gerektiğinde çağırılıp çalıştırılan program parçacıklarına fonksiyon diyoruz. Fonksiyonların bazı yerlerde ise metot veya prosedür gibi isimlerle de anlatıldığını belirtmek isterim. C++ fonksiyonlar hakkında detaylı bilgi vererek fonksiyonları sizlere anlatmaya çalışacağım.
Fonksiyonların, gerektiğinde çağırılıp çalıştırılan program parçacıklarına verilen isim olarak tanımladık. Peki! Biz bu fonksiyonlara neden ihtiyaç duyacağız?
C++ Fonksiyonlar
Bir program yazacağınız zaman o programı fonksiyon kullanarak ya da fonksiyon kullanmadan da yazabilirsiniz. Ancak sürekli olarak kullanacağımız bir yapı varsa mesela bir işlem yapıyoruz ve alan hesabına çok sık ihtiyacımız oluyor. Bunu fonksiyon olarak tanımlarsak alan hesabına ihtiyacımız olacak yerde sadece fonksiyonu çağırmamız yetecek.
Ama fonksiyon olarak tanımlamazsak da her defasında o alan hesabını yapacak kodu tekrar tekrar yazacağız. Bu kısa programlarda pek bir problem olarak görülmese de milyonlarca satır kod içeren bir projede adeta işkenceye dönüştürmek demektir.
Eğer c++ fonksiyonlar ile işlemlerimizi fonksiyon olarak tanımlayıp kurgularsak bizlere;
+ Gereksiz kod kalabalığından kurtarma
+ Sürekli aynı şeyleri yazmaktan kurtarma
+ Programınızı daha okunaklı hale getirme
+ Zaman ve koddan tasarruf etme
Gibi şekillerde fonksiyon kullanmanızın sizlere faydası olacaktır. Ayrıca fonksiyonlar, büyük bir programı küçük parçalara bölmemizi ve daha basit küçük parçalar halinde kod yazmamıza olanak tanır. Bu sayede kuracağımız algoritma daha basit bir hal alır ve kod yazmak basitleşir. Bu yönteme de Böl ve yönet mantığı! Denir.
C++ fonksiyonlar kısmı gerçekten çok önemlidir. Eğer C++ fonksiyonlar konusunu bilmezseniz gerçekten çözebileceğiniz problemleri çözemez veya çok basit işlemleri adeta işkenceye dönüştüreceksiniz. O yüzden bir programlama dili öğrenmek istediğinizde bu hangi dil olursa olsun fonksiyon mantığını kavramanız çok önemlidir.
# Basit Bir C++ Fonksiyon Örneği:
Bu C++ fonksiyon örneğinde de farkındaysanız ana fonksiyonumuz olan int main () fonksiyonu üzerinde void ilk_fonksiyon() diye bir fonksiyon tanımladım. Orada tanımladığımız fonksiyon içerisine de;
C++ Fonksiyonlar
eneskamis.com
gibi bir çıktı vermesini sağlayacak kodu yazdım. Daha sonra bu fonksiyonu orada kapattıktan sonra ana fonksiyonumda ise hiç işlem yapmadan sadece ilk_fonksiyon() diye tanımladığım fonksiyonu çağırmasını istedim. Haliyle orada fonksiyon içerisinde ne yazıyorsa onun çıktısını verdi.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 |
#include <iostream> using namespace std; // Basit bir fonksiyon tanımlayalım() void ilk_fonksiyon() { cout << "C++ Fonksiyonlar "<<endl; cout << "eneskamis.com"; } int main() { //ilk_fonksiyon kısmında tanımladığımız fonksiyonu çağıralım ilk_fonksiyon(); return 0; } |
# C++ Fonksiyon Örneği – 2:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 |
#include <iostream> using namespace std; int kare(int x) { int kare; kare=x*x; return kare; } int main () { int s; cout<<"lutfen sayi giriniz:"; cin>>s; cout<<kare(s); return 0; } |
Mesela bu c++ fonksiyon örneğimizde kullanıcıdan bir sayı girmesini istedik ve kullanıcı sayıyı girdiğinde o sayının karesinin hesaplanmasını ve yazılmasını sağladık. Bu tek bir işlemdi bunu fonksiyon olmadan da yapabilirdik. Ama bu programda diyelim 150 defa kare hesaplaması gerekecekti o zaman tek tek her seferinde yazmamız gerekecekti.
Ama bu tarz bir fonksiyon kullandığımızda ise kare(s) diye tanımladığımız fonksiyonu çağırmamız o tüm işlemleri tek tek yapmamızdan bizi kurtarıyor.
# C++ Fonksiyon Örneği – 3:
Bir başka örnekle daha iyice pekiştirmeye çalışalım bu C++ fonksiyon konusunu.. Bu sefer ki C++ fonksiyon örneğimizde de faktoriyel hesabı yapacak bir program hazırladım. Bu programda gördüğünüz gibi int main () yani ana fonksiyonun üzerinde bir faktoriyel fonksiyonu tanımladım.
Bu tanımladığım faktoriyel fonksiyonu içerisinde girilecek sayının faktoriyel hesaplama işlemlerini yapmasını yazdık ve fonksiyonumuzu kapattık. Daha sonra ise int main () fonksiyonumuzun içinde kullanıcıdan bir sayı girmesini istedik ve bu sayıyı faktoriyel(s) diyerek fonksiyonumuzda ki değer olarak kabul etmesini ve o işlemi o sayıya göre yapıp yazmasını sağladık.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 |
#include<iostream> using namespace std; // Faktoriyel fonksiyonu tanımlayalım int faktoriyel (int var) { int fact = 1; for (int i = 1; i <= var; i++) fact = fact * i; return fact; } int main() { int s; cout<<"lutfen sayi giriniz:"; cin>>s; cout << "Sayinin Faktoriyeli :" << faktoriyel(s); return 0; } |
Bu gibi birçok daha fazla örnek yapabiliriz. Ancak C++ fonksiyonlar kısmının burada ki kısmını tamamlayalım ve daha sonra ki yazılarımda da sizlere fonksiyonların daha geniş açıklamasını yapmaya çalışacağım.
Bu ve bu gibi tüm içeriklerimden haberdar olmak için bildirimi aktif etmeniz yeterlidir.
C++ ile ilgili diğer paylaşımlarım için tıklayınız.